May the Force be with you

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kirja&ruoka

Edellisen kirjoituksen Harry Potter -muistoa kirjoittaessani rupesin miettimään, että jos vastailmestynyt Harry Potter ja sirkusaakkoset ja sohva kuuluvat mielessäni yhteen, niin mitä muita kirja ja ruoka -pareja minulla on. Liittyykö mihinkään muuhun kirjaan jokin ruoka saumattomasti yhteen? Vai onko niin, että monta ruokaa tai syötävää asiaa liittyy Harry Potteriin, mutta muihin kirjoihin ei mitään? Hmm.

Yllättävänkin köyhä Kirja&ruoka-listani, olkaa hyvät!

Harry Potter - J.K. Rowling
Pottereihin liittyy useampikin ruoka. Koti, sohvannurkka ja sirkusaakkoset ovat se voimakkain. Seuraava muistikuva, joka liittää Potterin ja ruoan, on Potterin lukeminen oxfordilaisessa pubissa siideripintin kera. Olen myös usein kipeänä ollessani istunut sohvassa, syönyt jäätelöä kupista ja lukenut Potteria.

Viisikot - Enid Blyton
Lapsena söin Marie-keksejä ja join Ruotsista tuotua BOB-appelsiinimehua samalla kun luin Viisikoita hiihtolomalla. Samaten Viisikoihin liittyy ilmakuivattu poronliha ja yhteyskin on sama: hiihtolomalla Lapissa.

Jää - Ulla-Lena Lundberg
Koska sain Jään joululahjaksi ja luin sen heti joulun jälkeen, Jäätä ajatellessa kielelle nousee suklaakonvehtien maku. Maraboun Aladdin, jollen väärin muista. Aika moneen Finlandiavoittajaan liittyvät nuo joulun suklaakonvehdit.

The Infinite Wisdom of Harriet Rose - Diana Janney
Milkan rum-trauben-nuss-suklaa. Johtuu siitä, että kirja oli matkalukemisena Itävallan reissulla.

Tyhjän paperin nautinto - Julia Cameron
Tähän kirjaan liittyy vesi. Pullovesi. Ruohon tuoksu. Puisto. Kuuma kesäpäivä puistossa Tyhjän paperin nautinnon kanssa.

Britta-sarja - Lisbeth Pahnke
Britta-kirjoihin liittyy selkeä mielikuva arkiruuasta. Niin loputtoman monen ilta-aterian seurana on ollut joku Britta-kirjoista, ettei voi sanoa mitään yksittäistä ruokalajia, vaan arkiruuan ihan ylipäätään.

Onpas köyhää. Monestakin kirjasta tulee kyllä mieleen ne ruokalajit, joita ko. kirjoissa syödään (Runotyttö&maitotee, Yoshimoton Kitchenin porsaankyljykset ja ramenit jne), mutta yllättävän vähän on näitä kirja&ruoka-yhdistelmiä, jotka johtuisivat siitä, että olen syönyt kyseistä ruokaa samalla kun olen lukenut kirjaa. Tietysti lukiessa tulee syötyä helposti jotain pientä herkkua, niin kuin karkkia, mikä näkyy ylläolevassa listassa. Ei mitään mahtavia "Tuntematon sotilas ja carpaccio" -muistoja ja oikeat ruokalajit puuttuvat ihan kokonaan. Hmm. Nuo harvat muistot, joihin liittyy selkeästi joku kirja+ruoka-pari ovat kyllä voimakkaita. Etenkin tuo Harry Potter. Varmaan siksi, että uusi Potter oli aina ylipäätään tapaus, ja sen lukeminen oli tapaus ja erikoinen asia, joten ehkä tuo syömäpuolikin on jäänyt siksi paremmin mieleen.

Eihän tässäkään kirjoituksessa ollut suureellisesti päätä tai häntää, mutta tänään on näköjään listojentekopäivä, kuten siitä edellisestä tosiaan huomaa.

Ei kommentteja: