May the Force be with you

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Puhetta

Sain viikonloppuna kolmannen lukijapalautteen Volvosta. Tunnelmat olivat vähän ristiriitaiset, ennen kuin alkoi naurattaa: kyllä huomaa, että Volvo on vielä kovin ihon alla; palaute laittaa kiemurtelemaan epämukavasti. Teki mieli sanoa, että "ei sen ole tarkoitus ollakaan sellainen tai tuollainen!" tai että "tottakai se menee noin, niin sen halusinkin!". Tosiasiahan on, että sain paljon hyvää palautetta. En tule toteuttamaan kaikkea siitä, mitä lukija nro 3 ehdotti, mutta hän nosti esiin seikkoja, joita sietää miettiä. Ja joitain, joita en ollut miettinyt yhtään. Ai mitenniin olen "valinnut" tietynlaisen kerrontatekniikan Volvoon? En minä mitään ole valinnut, se tuli siihen automaattisesti... Hetkeksi tuli sellainen olo, että olen surkea kirjoittaja, kun en pysty perustelemaan valintojani muuten kuin sattuman avulla, mutta sitten päätin olla huolestumatta sellaisista asioista. Parempi keskittää energiansa Volvon uudelleenkirjoittamiseen ja siihen, miten siitä tulee parempi.

Mitä palautteeseen tulee, niin huomaa, että Volvo on tekstinä vielä nuori: en ole vielä sinut sen vahvuuksien kanssa. Kun palautteenantaja kirjoitti sähköpostinsa alkuun, että "en luettele tässä palautteessa Volvon hienouksia, koska niitä on niin paljon, ja lisäksi ajattelen, että huonouksien esiinnostamisesta on enemmän hyötyä", minä vääntelin naamaani. En oikein osaa hahmottaa vielä Volvon hienouksia, joten pelkään niiden puolesta seuraavalla editointikierroksella. Ehkä deletoin ne vahingossa? Ja olihan se niinkin, että kun palautteessa ei ollut mainittu niitä onnistumisia, niin itsestä alkoi tuntua siltä, että onko niitä onnistumisia lainkaan koko kässärissä, vai onko Volvo sisältä silkkaa silkkoa. Niittasin nuo ajatukset alkuunsa heti kun tunnistin ne. En halua vajota siihen suohon, että mietin, onko Volvo mistään kotoisin. Parempi vain kirjoittaa siitä parempi kuin mitä se nyt on.

Kolme esilukijapalautetta saatu. Neljättä vielä odotan. Onneksi olen saanut hyvää palautetta Volvosta. Nyt ei tarvitse enää kuin kirjoittaa se uudestaan... Ajattelin, että minulla olisi syyskuun loppuun aikaa, siis oma-asettama deadline, mutta saa nyt nähdä. Riippuu vähän siitä, pitävätkö omat suunnitelmani paikkansa vai buukataanko minut minulta kysymättä muualle. Toivottavasti saisin omaa aikaa, sillä Volvo on pakko kirjoittaa pian. Eikä vain puhua siitä.

ps. viimeistä kappaletta editoitu Maijan kommentin perusteella, koska sanamuotoni olivat kökköjä :).

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Seurasin aikanaan tiiviisti blogiasi ja olen palannut kaivettuani oman käsikseni naftaliinista. Miten kävi novellien? Valmistuiko kokoelma? Koska aloit kirjoittamaan Volvoa? Tällaisia kysymyksiä. Hyvää alkavaa syksyä. Terv. Anna K.

Maija Haavisto kirjoitti...

Eikö tuo nyt ollut vähän inhottavasti sanottu ko. lukijasta? Toivottavasti hän ei tätä lue. Toki on mälsää, jos joku lupaa palautetta eikä sitä anna, mutta näin se menee aina. Monet kustantajatkin lupaavat vastata kaikille, mutta vastausta ei aina tule.

Joskus voi käydä niinkin, että johonkin tekstiin ei saa yhteyttä, vaikka siinä ei olisi sinänsä mitään vikaa. Tuntuu ehkä helpommalta olla sanomatta mitään kuin sanoa, että "en vain saanut luettua", jolloin kirjoittaja voi turhaan ajatella, että tekstinsä on niin huono, ettei sitä jaksa edes lukea loppuun.

Rooibos kirjoitti...

Anna K: palaan kommenttiisi paremmalla ajalla :).

Maija: Kiitos huomiosta. En ajatellut kritisoida inhottavasti tuota lukijaa, vaan ihan vain ajattelin, että on tullut jotain tärkeämpää eteen (mikä on ihan ymmärrettävää!), mutta asetin sanani huonosti. Siksipä editoin tuon viimeisen kappaleen uusiksi :). Kiitos tarkkasilmäisyydestä ja että mainitsit asiasta!

Rooibos kirjoitti...

Anna K: Kiva kun olet palannut lukijaksi ja onnea oman kässärisi kanssa! Minulla kävi novellikokoelman kanssa niin, että se valmistui, kävi muutamia kustantamokierroksia ja viimeisen kierroksen saldona oli se, että kokoelma oli kolme kertaa aika lähellä saada kustannussopimuksen, mutta millään kerralla ei sitten kuitenkaan tärpännyt. Novellit ovat nyt telakalla kuivumassa ja Volvoa aloin kirjoittaa vuoden 2012 alussa. Tarkoitus olisi saada se vielä tänä syksynä ekalle kustantamokierrokselleen, mutta saan nyt näkee!

Kirjoittaja kirjoitti...

Kiva kuulla! Mietin, että uskaltaisinkohan pyytää sinua joskus oman tekstini koelukijaksi. Ölen kirjoittanut sitä 7 vuotta �� ja seiraavat 7 edessä... Haha! Ikuisuusprojekti... Hiljaa hyvä tulee ��

AnnaK

Kirjoittaja kirjoitti...

Kivasti typoja ja hymiöt ei näy. Lumia... ja väärän kielinen automaattinen tekstinsyöttö!

Rooibos kirjoitti...

Ikuisuusprojektitkin voi joskus saada loppunsa :). Ja hei kuule, laita AnnaK minulle meiliä tuosta kässärin lukemisasiasta, osoite löytyy sivupalkista!