May the Force be with you

perjantai 23. elokuuta 2013

Muistilista editoinnin varalle

Tänään kirjoitin itselleni 27-kohtaisen muistilistan editoinnin varalle otsikolla "ajattele enemmän kun editoit". Otsikko liittyy menneen kesän ja tulevaisuuden kirjoitusmottooni: "ajattele vähemmän kun kirjoitat ja enemmän kun editoit". Sinänsä huvittavaa, että kirjoitan itselleni editointiohjeita, vaikka tällä hetkellä ei ole tarkoitus editoida lainkaan, vaan kirjoittaa uutta. Alla valitut palat listastani.

5. Eroon kliseistä.
7. Kyseenalaista kohtausten pituus tai lyhyys.
12. Laiskat kohdat pois.
13. Leikkaukset teräviksi.
16. Jos voisit kirjoittaa tekstin uudestaan ihan minkälaiseksi tahansa, ilman oletuksia, vaatimuksia ja logiikkaa, millaiseksi sen kirjoittaisit? Kirjoita se sellaiseksi.

Ja tietenkin myös numerot 23 ja 24:
23. Go boldly where no man has gone before.
24. May the force be with you.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ööö, sulla on aika monta kohtaa, niin kuin tietysti pitääkin. Mutta kuinka monta kertaa arvioisit, että teksti pitäisi käydä läpi jotta nuo kaikki saa oikeasti tehtyä? Siis ei kait kerralla noita kaikkia ...

Rooibos kirjoitti...

Eihän editointia voi tietenkään kutistaa vain listaksi ohjeita. Ajattelen listaa ajatusten herättäjänä ja eteenpäin tuuppaajana. Muistilistana, siltä varalta että. Ylipäätään tällaiset asiat ovat minusta niitä, joita pitää ajatella ja olla tietoinen niistä, jotta niitä ei tarvitse ajatella tietoisesti silloin kun kirjoittaa - jotenkin sillä tavalla. Ja mitä tulee omiin teksteihini, niin jotkut ovat syntyessään melkein valmiita, toisia hinkkaan kerta toisensa jälkeen. Enkä ole koskaan oikein osannut laskea editointikierroksiani, koska ne sekoittuvat toisiinsa :).

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Haastoin sinut tänään! Käy kurkkaamassa :)

Rooibos kirjoitti...

Kiitos, Helmi-Maaria :)!