May the Force be with you

lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kirjoitusilta

Olen kirjoittanut Volvoa. Editoinut, lisäillyt, muokannut. Volvo on kasvanut taas pari sivua pituutta ja sain yhden pitkään roikkuneen pikkuasian kuntoon, kun jaksoin surffata netissä ja etsiä tekstin aikaan sopivaa musiikkia, joka sopisi vielä tekstin teemoihinkin. Löytyi, ja sain yhden tärkeän kohtauksen yksityiskohdat kuntoon - ja koko kohtaus sai jotenkin uutta terävyyttä ja henkeä. Ajankuvaa pitää vielä rakentaa ja siksi olen viettänyt osan illasta katsoen Ylen Elävää arkistoa. Siinä on kyllä hyvä palvelu, josta löytyy kaikkea hyödyllistä plus erittäin omituista. Törmäsin esimerkiksi Pikku Kakkosen pätkään, jonka nimi on "Ransu haastattelee pensasta". Jep jep.

Huomiselle voisin ottaa tehtäväksi sivujuonen päähenkilön elämän. Kirjoitin sivujuoneen jo pari sivua lisää tänään, mutta langanpäitä on yhä solmimatta ja kuvio ryhdistämättä.

Ja tiedättekö mitä - luulen, että saan Volvon nopeammin kuosiin kuin luulenkaan. Siihen kuosiin, että voin lähettää sen ensilukijalle. Ehkä siinä ei olekaan enää niin paljon työtä kuin miltä tuntuu. Ehkä. Kunhan saan päälimmäiset korjaukset ja lisäykset tehtyä, printtaan Volvon ja luen printistä vielä ennen kuin lähetän sen ensilukijalle. Printin kautta saan ehkä ruudulla ohi livahtavat rakenteen aukot tai kömpelyydet tilkittyä.

Aina yhtä hämmentävää ja ihanaa, että Volvo etenee. En lakkaa ihmettelemästä sitä, että siinä on 155 sivua ja vielä muutama tulee päälle. Että olen tässä ajassa ehtinyt kirjoittaa niin paljon, että minulla on käytännössä neljäs kierros menossa, vaikka hommia on tehty vasta viime vuoden alusta. Ja että Volvo on niin - niin Volvo. Näin tänään sattumalta ensilukijaa kirjoituskahvilassani ja lupasin hänelle, etten viilaa Volvoa liikaa. Kreikkalaiset saivat usein moitteita siitä, että ne olivat liian siistejä ja säröttömiä, ja että kaikki, sekä tarina että tekstin pinta oli hiottu rikkumattomaksi. Volvon kanssa ei ole sitä vaaraa. Painan kaasua ja annan mennä. Vähät siitä, että hiekkatiestä irtoavat pikkukivet voivat tehdä lommoja helmapeltiin.


(ps. huomasittehan arvonnan?)

Ei kommentteja: