May the Force be with you

tiistai 7. huhtikuuta 2009

Toivostai

Neljä sivua raakatekstiä tänään. Eilen illalla sängyssä suunnittelin Scarborough Fair -novellia ja kirjoittelin juttuja muistiin. Hassua suunnitella tekstiä ennen kuin alkaa kirjoittaa sitä - mukavaa vaihtelua. Yleensähän tekstini syntyvät niin, että kirjoitan raakatekstiä, saan idean, annan tekstin tulla ja myöhemmin alan muokata sitä novelliksi.

Luin sängyssä myös Elokuvan runousoppia -kirjaa ja muistin taas, kuinka kiva kirja se on. Pitäisi lukea sitä useammin, se on innostava. Olen miettinyt viime päivinä, että haluaisin a) lukea Goldbergit ja ehkä Cameronitkin uudestaan ja b) lukea muitakin kirjoitusoppaita. Jos siis tiedät jotain kivoja kirjoitusoppaita, mieluusti kirjoittamisen "filosofiaa" käsitteleviä (siis puhetta kirjoittamisesta, ei välttämättä pelkkiä kirjoitusharjoituksia), niin vinkkaapa kommenttilootaan!

Tänään juttelin pomon kanssa. Sovimme alustavasti "syyslomastani" eli kuukauden kirjoitusvapaasta, jonka saan kun yhdistän osan kesälomaa ja kasan lomarahavapaita. Töiden mukaan katson, milloin on sopiva hetki. Lisäksi pomo lupasi alustavasti ensi kevään virkavapaan. Päivämääristä ei tietenkään ollut vielä mitään puhetta, niitä katsotaan sitten lähempänä. Itse ajattelin hoitaa hommat siihen malliin, että 1.2.2010 jään virkavapaalle, joka kestää neljä kuukautta.

Tänään on ollut varovaisen toiveikas olo - ihan kuin voisin hiukan uskoa, että kyllä se siitä, jotenkin, jossain vaiheessa. Ehkä. Toiveikkuus on vain kovin hauras asia.

6 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Torsti Lehtisen Sanojen avaruus lienee jo tuttu? Samoin Claes Anderssonin Luova mieli? Jos haluat haastetta, tartu Risto Ahdin RunoAapisiin. Liekö syy minussa vai missä, mutta jouduin palaamaan teksteihin kerran jos toisenkin ennen kuin ymmärsin. :)

Hannu Raittilan Kirjailijaelämää tarjoaa erään näkökulman kirjoittamiseen, samoin Eva Dahlgrenin Kuinka lähestyä puuta. Eivät enää varsinaisesti oppaita, mutta tarjoavat ajatuksia kirjoittamiseen.

Ja jollain tapaa minua on ilahduttanut Jussi Kosken&Saku Tuomisen Kuinka ideat syntyvät -kirja, jonka alaotsikko on "Luovan ajattelun käsikirja". Se virkisti nuutunutta päätä, joka oli jo ajautunut liian tutuille radoille. Lisäksi kirjassa on oivallinen kuvitus. :)

Joko näillä pärjää pääsiäisen yli? ;)

Rooibos kirjoitti...

Kiitos, Päivi, vinkeistä! Osan noista olen lukenut, osa on ollut tiedossa, mutta en ole koskaan muistanut hankkia käsiini ja osa oli uusia tuttavuuksia. Surffasin hetken ja nyt on kirjastossa varauksia ja pääsen pääsiäisen jälkeen hakemaan luettavaa! Tosin minähän olen asettanut itseni kirjastonkäyttökieltoon, mutta... jospa yrittäisin taas ;).

Mutta lisää näitä, jos jollakulla on hyviä kirjoja mielessä! Myös englanninkieliset oppaat kiinnostavat :).

Nimetön kirjoitti...

Olitko se sinä vai joku muu kun sanoi että Kingin Kirjoittamisesta, on ihan tyhmä. Siinä oli jotain mistä tykkäsin, en muista enää mitään. Muuhun Kingin tuotantoon en missään nimessä koske. :)

Anderssonin Luova mieli on hyvä. Eeva Kilven Ihmisen ääni kannattaa lukea. Siinä on hyviä tekstejä ja kirjailijana olemisesta.

Kari Levolan toimittama Kirjailijan työmaat on myös oikein hyvä kirja.

Mun itteni pitäis vähintäänkin lainata tuo elokuvan runousoppi. Se kuulostaa kiinnsotavalta.

Karpalo

Nimetön kirjoitti...

Mä en viittiny sanoa siellä oman blogin kommenteissa mikä koulu se on mihin haluaisin päästä.

Siis Teatterikorkeakoulussa on avoin yliopisto ja siellä on mahdollisuus opiskella teatterikirjoittamisen työpajassa. Kurssi muodostuu lähiopetusilloista ja omasta työskentelystä. Helsingissä käyntejä tulee noin 8 joista osa on yöpymisä osa yksittäisiä arki-iltoja.

Kokonaisuus kestää jouluun saakka ja jos tän ensimmäisen kurssin suorittaa hyvin, niin sitten voi jatkaa kakkoskurssilla.

Mutta siis ensin pitäisi päästä sinne ja mulle on nyt tullut tänään semmonen epämiellyttävä tunne, että mä en ehkä ole niiden valittujen joukossa.

Tieto tulee varmaan ensi viikolla. Atgh. Odottaminen on kamalaa.

Miten muuten sun kirjoittamisen opiskelu etenee.

Karpalo

Katja Kaukonen kirjoitti...

En tiedä, ovatko nämä ihan mitä etsit, mutta suosittelen lämpimästi seuraavia:
The Writer on Her Work
http://www.wwnorton.com/catalog/spring00/32055.htm ja Marguerite Duras: Kirjoitan http://www.kiiltomato.net/?rcat=K%E4%E4nn%F6skirjallisuus&rid=1127

Hienoa oli lukea ajallisista kirjoittamisjärjestelyistäsi! Lempeää pääsiäistä!

Rooibos kirjoitti...

Karpalo: Jep, minä se olin, joka ei tykännyt Kingin Kirjoittamisesta. Ihan turha kirja ;). Tuo Eeva Kilven kirja onkin uusi tuttavuus minulle ja Levolan olin unohtanut, että se on olemassa :). Kiitos vinkeistä!

Katja: Kiitos, odotan aika kovasti syksyn kirjoituslomaa ja kevään vapaata! Pitää vain muistaa elää ja kirjoittaa nytkin, eikä jumittua siihen "sittenkun"-elämään, että sittenkun on vapaata ja sitten kun on virkavapaa... Nuo sinun kirjavinkkisi olivat molemmat ihan uusia tuttavuuksia, pitää tutustua, kiitos!