May the Force be with you

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Jonoon, järjesty!

On hirveän vaikeaa suunnitella, mihin järjestykseen laitan novellit tällä kertaa, kun kasaan ne yhteen tiedostoon, jonka lähetän kustantamoihin. Omega on numero ykkönen tällä kertaa, sen tiedän. Sigman laitan kakkoseksi ja sitten tulee Tau. Kolmen kärki on siis selvä, mutta entä sitten. Ehkä Rho, Ksii, Phi ja Khii? Mutta se tarkoittaa sitä, että Pii on vasta kahdeksas, ja se on yksi parhaista. Toisaalta Rho on kokenut suuremman muodonmuutoksen Piihin verrattuna, joten eikö se puolusta paikkaa korkeammalla tässä rankingissa?

Ainoa yleismaailmallinen oppi, jota olen saanut kokoelman kasaamiseen, on Sari Malkamäeltä kuultu kommentti, että kun kasaa novellikokoelmaa, pitää laittaa parhaat novellit alkuun, jotta kustantamon kiinnostus pysyy yllä. Sitä olen yrittänyt, mutta on vaikea tietää, mitä Top 3:n jälkeen pitäisi tarjota. No, uskon, että ainakin niissä kustantamoissa, joista olen saanut palautetta, kässärin uusi versio luetaan kokonaan, vaikka tekstit olisivatkin vähän väärässä järjestyksessä, mutta olisihan se kiva laittaa ne jotenkin fiksusti pinoon.

Mitä muuta olen oppinut kokoelman kasaamisesta? Etteivät kaikki novellit voi loppua synkästi... eivätkä ne enää lopukaan. Ne saattavat olla mollivoittoisia monetkin, mutta lopuissa on kohotusta, väitän minä.

Väsäsin paperille listan Kreikkalaisista ja merkitsin numeroilla niiden suunnitellun järjestyksen. Sitten merkitsin päähenkilön sukupuolen uros/naaras-merkillä ja novellin lopun tunnelman plussalla, miinuksella ja epäselvissä tapauksissa kysymysmerkillä. Jos nyt sentään yrittäisi jakaa tekstit tasaisesti päähenkilön sukupuolen ja lopun onnellisuuden suhteen. Ettei laita kaikkia miehiä yhteen kasaan, tai kaikkia onnettomia loppuja. Siis sen jälkeen kun olen saanut päätettyä, mitkä tekstit sijoittuvat parhaudessa sijoille 4.-10. Siinä kohtaa on tungosta.

Tänään olen saanut aikaan päätöksen siitä, että lähetän kokoelman ulos mahdollisimman pian. Deadlinet ovat hyviä, mutta niiden odottaminen saa minut huonotuuliseksi. Ja kun homma alkaa olla jo kasassa, kuitenkin. Khiitä täytyy vielä muokata, siihen pitää saada pysähdyksiä, mutta muuten näyttää ihan ok:lta. Järjestyskin alkaa muotoutua. Ja pilvisen päivän päätteeksi taivas alkaa kirkastua. Ehkä tänään saadaan vielä auringonlasku.

4 kommenttia:

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Voin kuvitella, että järjestys on vaikea saada. Mutta eiköhän jokin sisäinen ääni osaa sanoa, että näin ja näin ja noinkin voi :)

Rooibos kirjoitti...

Helmi-Maaria: Toivotaan, että sisäinen ääni puhuu oikein kuuluvalla ja selkeällä äänellä ;). Etenkin sitten kun pitää taas kerran keksiä kokoelmalle jonkinlainen nimi. Edellinen on huono. Huokaus - pari novelliakin on vielä ilman nimiä. Olen huono niissä. Aion blogata nimien keksimisen vaikeudesta vielä noin sata kertaa ;).

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Oi. Minäkin olen erittäin huono keksimään nimiä omilleni. Paitsi otsikoita rakastan vääntää, ne vain tulevat. Jos tuntisin tekstejäsi, voisin auttaa, mutta kuuntelet vain nyt sitä ääntäsi, joka toivottavasti puhuu samaa kieltä kanssasi :) Miksi muutes edellinen nimi on huono? Liittyvätkö novellit jotenkin Kreikkaan? Olen asustanut siellä kerran, ihana, ihana kaunis maa :)

Rooibos kirjoitti...

Helmi-Maaria: Ikävä kyllä Kreikkalaisilla ei ole mitään tekoa Kreikan kanssa - olisikin :). Syy, miksi Kreikkalaiset ovat Kreikkalaiset, on paljon proosallisempi. Aloin kirjoittaa Alfaa ja nimesin sen tiedoston Alfaksi; tiedoston nimi viittaa suoraan erääseen novellin henkilöön. Sitten tuli aika nimetä seuraava novelli, ja sitä seuraava, ja niin kaikki tiedostot päätyivät saamaan jonkun kreikkalaisen kirjaimen nimekseen.

Ja jotenkin on tosi vaikea keksiä novelleille nimiä, kun minulle Theta on Theta ja Ksii on Ksii, ja yhtäkkiä niille pitäisi muka keksiä nimet... tai koko kokoelmalle. Joskus ajattelin, että kunpa olisi joku parempi syy, miksi Kreikkalaiset ovat Kreikkalaiset, ja voisin antaa sen kokoelman nimeksi ja nimetä novellitkin omilla kirjaimillaan - ihan vain siksi, ettei tarvitsisi yrittää keksiä nimiä ;).