May the Force be with you

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Malttamaton

Koska olen malttamaton, en jaksa tehdä tuota "30 kirjaa" -haastetta oikeaoppisesti. Sen sijaan listaan kaiken alle ja selviän yhdessä päivässä ja kevyesti raapaisten, siinä missä muut paneutuvat asiaan. Laiska mikä laiska :). Vastauksina olevat kirjat on hyvin suurelta osin poimittu omasta kirjahyllystäni, sillä en yksinkertaisesti kykene muistamaan kaikkea hyvää, mitä olen lukenut, joten otin oman kirjahyllyn valikoiman muistin tueksi. Jälkikäteen vilkaistuna on myös aika lasten- ja nuortenkirjapainotteinen lista. Ilmeisesti niistä on jäänyt voimakkaita muistijälkiä. Joka tapauksessa: Här, var så goda:

Day 01 – Best book you read last year - Essi Kummu: Karhun kuolema Tätä ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, sen verran selvä voittaja.

Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times - Oi, niitä on niin monia! Vaikkapa Viisikot, Harry Potterit, Linnanneidon lokikirja (Dodie Smith), Britta-sarja (Pahnke) ja niin edelleen.

Day 03 – Your favourite series - Tässä kohtaa tittelistä kilpailevat a) Britat, b) Harry Potterit, c) Twilight ja d) Universumien tomu. Luulenpa, että palkinto menee Philip Pullmanin His Dark Materials -sarjalle eli suomalaisittain Universumien tomu -sarjalle.

Day 04 – Favourite book of your favourite series - Helppo: The Amber Spyglass eli sarjan viimeinen osa. Harry Pottereista suosikki olisi ollut Harry Potter ja Azkabanin vanki. Jos olisin valinnut Britat, kirja olisi ollut Britta ja Hopea talvipuuhissa, ja Twilight-sarjasta varmaan Twilight eli aloitusosa.

Day 05 – A book that makes you happy - Vilja-Tuulia Huotarinen: Iloisen lehmän runot

Day 06 – A book that makes you sad - Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli. Tätä ei varmaan tarvitse perustella?

Day 07 – Most underrated book - Essi Kummu: Karhun kuolema

Day 08 – Most overrated book - Ursula K. Le Guin: Maameren tarinat. En tiedä miksi, mutta eipä tehnyt kummoista vaikutusta.

Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving - Diana Wynne Jones: Tuli ja myrkkykatko

Day 10 – Favourite classic book - Charles Dickens: David Copperfield

Day 11 – A book you hated - Tähän on ihan sairaan vaikea keksiä mitään, koska olen aktiivisesti unohtanut todella ällöinä pitämäni kirjat!

Day 12 – A book you used to love but don’t anymore - Elyne Mitchell: Thowra, hopeaharja

Day 13 – Your favourite writer - Jaa-a, tämä on tosi paha. Saako valita kaksi? Ei, en kykene edes kahteen, kun hyviä on niin paljon. En vaan voi. En pysty koskaan edes sanomaan lempiruokaani sitä kysyttäessä, kun lemppareita on niin paljon, että on mahdotonta valita.

Day 14 – Favourite book of your favourite writer - Ks. edellinen vastaus. Laitan tähän kuitenkin jotain ja se jotain on Richard Adamsin Ruohometsän kansa.

Day 15 – Favourite male character - Tietenkin Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon Mr Darcy!

Day 16 – Favourite female character - Tämä on paha, paha paha paha... Tykkään kirjoista enkä niiden tietyistä henkilöistä... Laitetaan tähän nyt lonkalta Philip Pullmanin Universumien tomun Lyra Silvertongue.

Day 17 – Favourite quote from your favourite book - Augh! Miksi pitää olla näitä "favorite book" -liitännäisiä kysymyksiä? Sitäpaitsi osaan monia kohtia ulkoa, monista kirjoista. Niin kuin tämän: "'Ei enää maitoteetä', kirjoitti Emilia Byrd Starr päiväkirjaansa, kun hän läpäistyään oppikoulunsa palasi Shrewsburystä kotiin Uuteen Kuuhun ja valmistautui tekemään nimensä kuolemattomaksi." (L.M.Montgomery: Runotyttö etsii tähteään)

Day 18 – A book that disappointed you - Laura Lindstedt: Sakset. Sen siitä saa, kun odottaa jotain tajunnanräjäyttävää.

Day 19 – Favourite book turned into a movie - Philip Pullman: The Golden Compass. En tykkää Nicole Kidmanista, mutta voi luoja miten hyvä Mrs Coulter! Niin järkyttävän pelottava - ihan huippu valinta rooliin ja hyvä suoritus.

Day 20 – Favourite romance book - Stephenie Meyer: Twilight

Day 21 – Favourite book from your childhood - Elyne Mitchell: Thowra, hopeaharja

Day 22 – Favourite book you own - Banana Yoshimoto: Kitchen. Yoshimoton Kitchen ja myös N.P. iskivät kuin 1000 volttia aikoinaan. En tiedä, mikä niissä oli, mutta vaikutuin niistä suuresti ja ne kuuluvat edelleen kirjahyllyni sellaisiin kirjoihin, että kun niitä katsoo, rinnassa läikähtää.

Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t - Näitä on monta, mutta sanotaanpa nyt vaikka Saatana saapuu Moskovaan. Kaikki siitä aina puhuvat ja tunnen alemmuutta, kun en ole lukenut sitä. Pelkään myös, etten tykkäisi siitä ja huomaisi sen neroutta, ja sitten tuntisin vielä suurempaa alemmuutta...

Day 24 – A book that you wish more people would’ve read - Montako kertaa saa vastata saman? Jos saa, niin edelleen Essi Kummu: Karhun kuolema. Jos pitää olla eri kirja, niin Siri Kolu: Metsän pimeä. Jos saa sanoa vielä yhden, sanon että Gail Carrigan: Changeless, ihan vain siksi, että Carriganin kirjat ovat jotakuinkin hervottomia. Viihdettä parhaimmillaan.

Day 25 – A character who you can relate to the most - Apua, tämä on vaikea. Näitäkin on niin paljon. Lapsuudessa tietenkin Montgomeryn Pieni runotyttö eli Emilia, parinkympin kieppeillä Yoshimoton Kitchenin päähenkilö, joka nukkui parhaiten keittiöissä ja rakasti ruokaa. Nyt - en tiedä.

Day 26 – A book that changed your opinion about something - Mika Waltari: Sinuhe, egyptiläinen. Tämän kirjan jälkeen tajusin, että klassikot ovat syystä klassikoita ja että sana klassikko ei tarkoita todellakaan sitä, että kirja olisi tylsä...

Day 27 – The most surprising plot twist or ending - Ei varmaan kaikkien aikojen yllättävin, mutta tuo Carriganin Changelessin loppu on ollut viime aikojen yllättävin veto. Ja olihan sekin aika jysäys Harry Pottereita lukiessa, kun Dumbledore kuoli. Samoin Taru Sormusten Herrasta -kirjassa kun luulin, että Gandalf potkaisi tyhjää.

Day 28 – Favourite title - Ja tähänkin haluaisin laittaa monta! Jos nyt pitää yksi laittaa, niin Daniel Katz: Laituri matkalla mereen

Day 29 – A book everyone hated but you liked - Tämä on ihan mahdoton. Varmaan jotain huttua, jota aina välillä luen. Lähinnä se on kyllä sitä, että tietyt ihmiset eivät ymmärrä miksi luen tiettyjä kirjoja, eikä suinkaan sitä että he olisivat vihanneet ko. kirjoja. Ei pysty vastaamaan tämän paremmin.

Day 30 – Your favourite book of all time - Ja sarjassamme mahdottomat kysymykset. Jos saa valita eri kategorioihin, niin sitten voin harkita, mutta että yksi ja vain yksi? Ei ei ei. Sanotaan sitten vaikka, että kirja, jota en ole vielä kirjoittanut.

2 kommenttia:

Liikeri kirjoitti...

Thumbs up for sharing all this adventure :)

Hanna kirjoitti...

Olipas kiinnostava postaus. Ehkä vastaan samoihin kysymyksiin vielä tässä pian itsekin. :)