May the Force be with you

maanantai 24. lokakuuta 2011

Leipää, ei sirkushuveja

Juuri nyt en voi väittää pyöriväni missään mahtavassa luovuuden rapakossa. Korjasin Thetan ja Betan. Thetan osalta homma oli helppoa, parilla lauseella saa ihmeitä aikaan (toivottavasti ainakin!). Betan kanssa jouduin palaamaan viimeistä edelliseen versioon, mutta onneksi se löytyi helposti sähköpostin uumenista.

Tiivistin Betaa ja kirjoittelin sinne tänne muutaman lauseen lisää. En tiedä lähtikö pituutta lopultakaan paljon, siis puoli sivua vai kuusi riviä, mutta toivottavasti tokeni edes vähän. Luulen niin. Beta on kyllä yksi murheenkryyni, on aina ollut. Sen kanssa lähestytään varmasti jo kymmentä uudelleenkirjoituskertaa. Olen vaihtanut kertojaa kai kahdesti, aikamuotoa imperfektistä preesensiin ja takaisin, deletoinut yhden kuoleman ja paljon samaa toistavia juttuja. Joidenkin tekstien kanssa flow vaan on aika kaukana. Enkä siis tosiaan ole satavarma kertojasta vieläkään. Tai siis siitä olen varma, että tuollaisen kertojan haluan, mutta se toteutus... Eilisessä palautesessiossa Beta sai vähän ryöpytystä kerrontaratkaisun teknisen toteutuksen osalta, enkä ole ihan varma, että mitä ajattelen asiasta itse. Annan sen olla nyt noin, mutta on tietysti mahdollista, että jossain vaiheessa minä-kertoja muuttuu vielä kerran ulkopuoliseksi kertojaksi. Ehkä. En tiedä.

Tällä hetkellä uudelleenkirjoitus on siinä vaiheessa, että neljä novellia on kasassa. Koska Lambda ja Khii joutuvat roskakoriin, tilanne on 4/17. Jos hankkiudun eroon myös Kapasta, tilanne on 4/16 eli neljäsosa hommasta tehty. Ei sen puoleen, sitten kun olen käynyt kaikki novellit kertaalleen läpi, pitää varmasti miettiä vielä kokonaisuutta ja muutamaa tekstiä vielä uudelleen, että eipä nyt olla niin optimistisia, että neljännes urakasta olisi takanapäin. Vaikka se on kyllä totta, että jotkut novellit hoituvat kyllä aika pienillä muutoksilla. No, tämä kaksi novellia per ilta -vauhti ei kyllä tule jatkumaan, se on selvä. Etenkin kun minulla on taipumus aloittaa siitä helposta päästä ja jättää ne vaikeammat viimeisiksi.

En tiedä, kuusitoista novellia kuulostaa vieläkin aika paljolta. No, ehkä noiden kolmen karsiminen auttaa jo sen verran, että kokoelma saa vähän ilmaa. Onkohan se tarpeeksi? En tiedä. Jatkan töitä.

3 kommenttia:

Outi L kirjoitti...

Go, Rooibos, go. :-)

Rooibos kirjoitti...

Voi Outi, kiitos tsempistä! Hymyä tähän iltaan tarvitaankin :).

Rooibos kirjoitti...

Niin ja itse asiassa tilanne on 3/16, koska Gamma on vielä vaiheessa - se vain oli jo tuolla versio 3:n tiedostokansiossa, joten erehdyin ajattelemaan, että se on ok... Voi juku. En oikein tiedä, mitä ajatella.