May the Force be with you

maanantai 10. lokakuuta 2011

Oli synkkä ja myrskyinen yö

Tyypillisen synkeää sisällä ja ulkona. Ikkunan takana tuuli tyrkkii puita ja vesi napsuu ikkunapeltiin. Sisällä odottaa imuri, hellalla keitto kiehuu, hiljaisuus lyö korvalle ja kuuntelen Chisua. Sisällä tietokoneen vieressä ruutupaperille raapustettuna on Kreikkalaisten sisällysluettelo. Mulkoilen sitä happamana silmäkulmasta, en katso kunnolla päin. Tuollaisia. Noin kapeita, että mahtuvat silmäkulmaan ja ruutupaperille. Ylähuuleni nousisi murinaan jos olisin koira. Kaikki mitä olen kirjoittanut tuntuu pikkusievältä eikä koskaan tarpeeksi hyvältä. Tuollaisia, vaatimattomia, onnettomia, ankeita. Niin paljon vaivaa, niin paljon työtä ja aikaa ja tuollaisia niistä sitten on tullut.

Aion lappaa kupin täyteen keittoa ja syödä sen. Toivoa, että tapahtuisi ihme, niin kuin joskus kun syö. Että vettä räiskisi vain ikkunan takana, että tekisi mieli sytyttää kynttilät siivoamisen jälkeen. Että ei tuntuisi enää niin epätoivoiselta ja umpikaukaiselta ajatus siitä, että sanani kelpaisivat muille.

Jokaisella kirjoittamallani sanalla on varjonsa. Tänään, kun päivä on pimeä ja synkkä, varjojen ei tarvitse olla kummoisia löytääkseen sielunkumppaneita. Joskus mietin, miksi ihmeessä tämä on kirjoittaisen kanssa näin, vaikka yleensä minusta on maailman luonnollisinta, että kun tasapainoilee mustan ja valkoisen välissä, keikahtaa usein sinne mustan puolelle.

4 kommenttia:

Notorious C.H.I.C. kirjoitti...

Uuh, kuinkakohan monta kertaa päässäni on risteillyt hyvin samantyylisiä ajatuksia.

Aivan liian monta kertaa. Miksi asian, jonka luulisi tuottavan lähinnä iloa, täytyy tuoda esiin myös ne varjot? Ja koko ilo näyttää välillä peittyvän sinne varjojen alle.

Sain nyt oman käsikirjoitukseni muokkaukset valmiiksi. Toisaalta olen tyytyväinen, toisaalta pelkään, etteivät nämäkään riitä.

Ei voi kuin toivoa. Jospa varjot väistyisivät, jonain päivänä lopullisesti.

Rooibos kirjoitti...

Kai se on vain sitä kirjoittamisen kaksijakoisuutta: samalla kun kirjoittaja tuntee olevansa maailman huonoin, hän tuntee olevansa myös tosi hyvä. Tai edes vuorotellen. Tai edes aika hyvä. Mutta jos tuota hyvyyden tai paremminkin mielekkyyden tunnetta ei tulisi, niin sittenhän kirjoittaja ei kirjoittaisi. Jostain se palkkio pitää tulla, vaikka epäilyjä onkin enemmän kuin laki sallii... Jostain syystä pidän paljon enemmän niistä palkkioista kuin tästä synkästä pelosta, ettei teksti ole tarpeeksi itsenään.

Dee kirjoitti...

Ohhoh, onkohan nyt joku kirjoittajien syysmasennusepidemia meneillään tai jotakin - en ole päiviin kuullut kenenkään kirjoittajan iloitsevan teksteistään!

Ja kiitos vain, nyt mäkin haluan keittoa. :( Synkkää.

Rooibos kirjoitti...

Dee: Tataa olla tarttuva tauti.