May the Force be with you

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Matematiikkaa

Asioita on usein kiva laskea. Siis siihen tyyliin, että jos kirjoitan raakatekstiä käsin sellaista vauhtia, että 12 sivua syntyy tunnissa (useampaan kertaan todettu vauhti, ei vain tänään, kun olin töiden jälkeen lähikuppilassa päästämässä sanoja irti), niin yhteen sivuun menee viisi minuuttia. Aika pitkä aika, ei se tunnu niin pitkältä.

Kirjoitusvihoissani (melkein kaikki ovat tuota samaa sorttia) on 80 lehteä. Se tarkoittaa kahdeksansataa minuuttia per kirjoitusvihko, koska jokaisessa lehdessä on kaksi puolta. Se on tunneiksi muunnettuna 13 tuntia ja 20 minuuttia. Voisin siis kirjoittaa kokonaisen kirjoitusvihon täyteen yhden päivän aikana (jos en söisi tai tekisi mitään muutakaan!). Jännittävä ajatus. Se taas johtaa siihen, että 17 kirjoitusvihossani on kirjoitusta yhteensä 226 tunnin ja 40 minuutin edestä. Periaatteessa. Syksystä 2007 alkaen. Noin 9,5 vuorokautta tauotonta kirjoittamista käsin. Kuulostaapa vähältä! Rupeaa suorastaan tuntumaan siltä, että pitäisi vähän (!) panostaa tuohon raakatekstin tuottamiseen... Eihän se tietenkään ole läheskään ainoa asia, mitä kirjoitan, enkä pysty mitenkään arvioimaan Kreikkalaisiin ja niiden muokkaamiseen uponnutta tuntimäärää. Mutta että raakatekstiä yhteensä vajaat kymmenen vuorokautta putkeen neljän ja puolen vuoden aikana. Hmm.

Hmmm. Pistää miettimään yhtä sun toista. Ja myös sitä, että jos kerran kirjoitin tänään 12 sivua, niin se on kuitenkin jo 15% yhdestä kirjoitusvihkosta. Hmm. Ja yhden sellaisen täyttymiseen menee minulta kuukausia (viimeisen vihko kesti melkein 5 kuukautta). Hmm. Johtopäätöksiä. Ei olisi kummoinenkaan puristus saada kirjoitusvihkollista täyteen kuukauden aikana? Tai edes puolessatoista kuukaudessa? Ja ei, määrällä ei ole juurikaan tekemistä laadun kanssa - paitsi sen verran, että uskon, että tietty määrä huonoa tekstiä on vakio. Huonot sanat vain pitää saada ulos systeemistä ennen kuin hyvät pääsevät nousemaan pintaan. Näin se on mennyt ainakin toistaiseksi minulla.

2 kommenttia:

Minerva kirjoitti...

Minä en ikinä kirjoita sivullista viidessä minuutissa. En kyllä kirjoita varsinaista raakatekstiä, kun tapani on sellainen että teen kerralla aika valmista. Mutta silti, ei tule viidessä minuutissa. Jestas mikä vauhti.

Minä olen kyllä aika hidas, ja tuulella käyvä.

Rooibos kirjoitti...

Minerva: Minun raakatekstini on 90-prosenttisesti silkkaa soopaa, jota ei voi käyttää mihinkään: ympäristön kuvailua, tunnelmien kuvailua, säätilasta valittamista, hajanaisia lauseita, jotka sohivat sinne tänne; yritän vain pitää kynän liikkeessä. Joskus toki irtoaa sitten jotain käyttökelpoistakin, mutta harvemmin ;). Ja joskus onnistun kirjoittamaan ensi kirjoittamalla suht valmiita pätkiä, mutta kyllä minun kirjoittamiseni on sitä, että uudestaan, uudestaan ja uudestaan (vähän niin kuin teletapeissa!), joten tuo kuulostaa minusta tosi hienolta, että saat kerralla valmista aikaan!