May the Force be with you

lauantai 28. elokuuta 2010

Kirjoja kaupassa

Hortoillessani tänään Akateemisessa kirjakaupassa tein päätöksen että jokaisena palkkapäivänä ostan kirjan. Mieluiten uuden ja ajankohtaisen, mikä tarkoittaa, että täydellä hinnalla. Siksi siis palkkapäivä-sääntö. Akateemisessa oli niin paljon kirjoja, ihan hirveästi sellaisia kirjoja, joista tuli olo, että tuo pitäisi lukea. Ja tuo ja tuo. Koska se kolmekymppiä, jonka melkein kaikki kirjat maksavat, kuluu joka tapauksessa johonkin (todennäköisesti turhuuteen), voin ihan yhtä hyvin ostaa sillä rahalla kirjan kerran kuussa. Ja tämä sääntöhän ei liity mitenkään muihin kirjahankintoihin, joita ehkä tulee tehtyä ;).

Päätettyäni ostaa seuraavana palkkapäivänä kirjan, aloin heti miettiä, että minkä. Vaikeaa, sillä kaupassa oli niin paljon kaikkea, mitä haluaisin. Oli Onkelin Kutsumus, Stottin Korallivaras, Hirvosen Kauimpana kuolemasta, Snellmanin Parvekejumalat, Supisen Apatosauruksen maa... Eikä se tuohon lopu, tuo lista, ja sitten ovat vielä kaikki ne kirjat, jotka tulevat pian ulos, niin kuin esimerkiksi Jääskeläisen Harjukaupaungin salakäytävät. Tästä taitaa tulla vaikeaa.

Tykkään kirjakauppojen kiireettömästä tunnelmasta. Poikkeuksen tekee Helsingissä Kampin keskuksen Suomalainen. Jotenkin se lasiseinien ulkopuolella vilistävä ihmismassa tekee kaupasta levottoman, vaikka toisaalta se tuntuukin ihanalta lepohetkeltä kaiken vilinän keskellä. Ja silti ihmismassat siinä ihan lähellä häiritsevät kirjojen rauhaa, jotenkin. Yleensä käyn Kampin keskuksen Suomalaisessa ostamassa kaikkea muuta kuin kirjoja: kyniä ja postikortteja lähinnä. Siksi se tuntuu vähemmän kirjakaupalta kuin muut kirjakaupat. Keskustan Akateeminen on minulle the kirjakauppa tunnelmansa ja valikoimansa vuoksi, vaikka Stokkaa vastapäätä oleva Suomalainen on sekin ihan kiva.

Suomessa kirjakaupat ovat vain niin kaavoihinsa kangistuneita esimerkiksi Iso-Britanniaan verrattuna. Briteissä kirjakaupat ovat ihania - jokaisessa on vähintään yksi kahvila, kaupat ovat ihanan sokkeloisia ja kodikkaita ja kaikkialla on nojatuoleja, sohvia, ikkunasyvennyksiin tehtyjä penkkejä. Ja kun jostain syystä monien ulkolaisten kirjojen kannet ovat tosi paljon houkuttelevampia kuin suomalaisten (sori, mutta niin se vaan on), niin ilmankos Briteissä käydessä kirjakaupoissa menee aikaa. Etenkin jos Suomessa menee Helsingin ydinkeskustan ulkopuolelle, niin kirjakaupat ovat tylsiä ja vähän niin kuin mcdonaldseja: kaikki samanlaisia. Toisaalta, ei pitäisi kai valittaa: kotopuolen kirjakauppaan on ilmestynyt kahvikone ja pieni pöytä, jonka ääressä voi muovimukikahvinsa juoda samalla kun selailee kirjaesitteitä. Että kyllähän ne yrittävät - minkä kauppiaat sille voivat, että Suomessa liiketilat nyt vain ovat uusia, kuution mallisia ja tylsiä - eivät minkään.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taidankin matkia heti ja ottaa saman 'kirja palkkapäivänä' idean käytäntöön. Se kuulostaa kivalta! Ja palkkapäivä juuri tulossa... Melkein kuin saisi lahjan, vaikka itse ostaa raatamillaan rahoilla.
Jos varallisuus riittäisi, ostaisinkin normaalihintaisia kirjoja paljon, mutta näin kirjahamsterina sellaiseen en pysty ja ostelen kun hinnat halpenee. Mutta tuo kirja kuussa on hyvä; saa 'luvalla' ostaa uutuuskirjan ja valikoida kuin lapsena karkkikaupassa :)
t: Kierreselkä

Kesäminkki kirjoitti...

älä vaan tuhlaa rahojasi parvekejumaliin. ei mielestäni ensinkään kohun väärti, eikä suinkaan "snellmanin paras aikoihin", kuten jonkun kriitikon luin väittäneen.

juuri yhden ystävän kanssa keskusteltiin snellmanista, miten sillä usein (mm. lemmikkikaupan tytöt) on vankka historiallinen tutkimuspohja romaaneissaan ja paljon hyvää pointtia, mutta miten se itse tekstin onnistuu lässäyttämään niin, että lopputulos on enimmilläänkin yhdentekevä.

että ehkä tämän pohjalta mä en kuitenkaan ole paras suosittelemaan sen kirjoja muutenkaan :)

Rooibos kirjoitti...

Kierreselkä: Juurikin niin kuin lapsena karkkikaupassa :). Minäkään en yleensä raski ostaa hirveästi normihintaisia kirjoja, ostelen aleista enimmäkseen, vaikka toisaalta olenkin sitä mieltä, että uusia kirjoja pitäisi ostaa jo kirjailijoiden kannatuksen vuoksi ;).

Kesis: Hyvä kun sanoit! Minäkään en ole Snellman-fani, mutta ajattelin ensin ostaa tuon Parvekejumalat, että jos se on tosiaan niin mahtava kuin sanotaan. Mutta en sitten ota sitä ostoslistalle, lainaan sen joltakulta mieluummin ;).

Upe Nykänen kirjoitti...

Rooibos, tosi hyvä idea tuo 'kirja palkkapäivänä'. Pitääpä harkita. Toisaalta olen myös hurjan tyytyväinen kirjaston uutuushyllyn käyttäjä...

Kirjakaupoista olen ah, niin samaa mieltä. Reissulla on aina mahtavaa päästä rentoon kirjakauppa-kahvilan yhdistelmään, hengailla ja silmäillä, pitää tauko ja palata tutkimusmatkalle hyllyjen väliin ennen kuin suuntaa kassalle, yleensä useamman opuksen kanssa. Kävisin huomattavasti useammin kirjakaupassa, jos siinä olisi ystävällinen, kiva kahvila. Eli ei vain kahvikonetta ja muovimukeja.

Hmm, nautin siis hienosti sanottuna pienistä elämyshetkistä myös kirjakaupassa. Vaikka se onkin kaupallinen tila. Hyllyjen sisältö sinne vetää, mutta "lisäkokemus" saa viihtymään pidempään ja lopulta kauppiaskin voi ilahtua.

Päivi kirjoitti...

Oi miten hyvä idea tuo kirja palkkapäivänä! Harmi kun en enää ole freelancer, jolla saattoi olla useampi palkkapäivä kuussa. :) Tosin välillä palkkapäivien saldo oli aika piskuinen, eli ehkä ei olisi kannattanut ostaa uutuuskirjaa joka kerta...

Hmm, noudattaisinkohan esimerkkiäsi?!

Ja samaa mieltä kirjakauppojen harmillisesta hampurilaispaikkamaisuudesta. Olisivatpa persoonallisempia! Ja olisipa kaunokirjallisuutta enemmän tarjolla. Kaikenlaista sellaista. Tietokirjojakin pitää olla, tietenkin, mutta välillä tuntuu, että esim. lyriikka jää pahasti nurkkaan kun laihdutus- yms. kirjat jyräävät.

Rooibos kirjoitti...

kenkä: Tosiaankin, jos kirjakauppa on kiva ympäristö, sieltä todennäköisemmin ostaakin jotain mukaansa. Miksiköhän tuohon ei ole kiinnitetty Suomessa enemmän huomiota? Hmm.

Päivi: Tervetuloa joukkoon ostamaan ;). Minulla on palkkapäivä huomenna, joten saatte sitten kuulla, minkä kirjan onnistuin ostamaan. Tuo on ihan totta, mitä kirjoitit, että kaunokirjallisuutta saisi olla enemmän - siellä Kampin Suomalaisessa esim tuntuu olevan paljon enemmän muuta kuin kirjoja, puhumattakaan kaunokirjoista. Milloin kuuluisat designerit alkavat sisustaa kirjakauppoja? Kirjakauppoja teemasisustuksella, se olisi kiva - onhan sitä nähty 50-luku- ja avaruus-mcdonaldsejakin, miksei sitten jotain samanlaista ilottelua kirjakauppaankin??