May the Force be with you

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Uudelleenkirjoitusta

Olen kirjoittanut ja kirjoittanut ja ostanut siinä välissä uudet kengät rikki menneiden tilalle. Ja kirjoittanut ja kahvilakäynnillä puhunut siskon kanssa kirjoittamisesta - asia, jota en tee kovin usein hänen kanssaan ja joka vaatii minulta itseltäni aina keskittymistä. Joskus tuntuu hankalalta selittää jotain asiaa ihmisille, jotka ovat tosi lähellä. Mutta juttelimme ja se oli hyvä: kirjoittamisen keskellä on ihan hyvä jos voi välillä tuottaa kirjoittamiseen liittyviä ajatuksia puheeksi asti.

Päivällä luin sen mainitsemani Lentokenttä-novellin läpi. Yritin aloittaa korjailun saman tien, mutta tajusin, että teksti vaatii paljon isompaa uudelleenkirjoittamista. Sain vanhasta versiosta talteen ehkä vajaan sivun verran hyödyllistä tekstiä copypastella pesämunaksi ja sitten aloin kirjoittaa novellia ihan alusta asti uusiksi. Kirjoitin ja kirjoitin ja sain ensimmäisen version loppuun ja sitten söin ja mietin tekstiä ja totesin sen, mikä oli koko ajan kaihertanut taustalla: ei se toimi vieläkään. Ongelmana on tyyli, ja vaikka muutinkin uudelleenkirjoittaessa tekstin tyyliä, ei se muuttunut tarpeeksi. Mietin myös, voisiko kerrontaratkaisuja - heureka! idea! Anteeksi. Tätä kertojaideaa täytyy miettiä. Hmm. Ei huono. Eli siis, olin siinä, että mietin myös, voisiko kerrontaratkaisuja muuttaa. Tekisi varmasti hyvää. Rakennettakin pitää miettiä. - Ja nyt tulee koko ajan lisää ajatuksia siitä, miten voisin rakentaa tekstin kokonaan uudestaan. Joo. Näin minä sen teen.

Oli tarkoitus blogata vielä siitä, kuinka ei yhtään harmita se, että puoli päivää vienyt uudelleenkirjoitus oli tavallaan turhaa työtä, vaan että teksti tarvitsi tuonkin välivaiheen muotoutuakseen paremmaksi, ja minä tarvitsin sen kirjoittamista, mutta taidan jättää nyt tähän ja palata Lentokentän pariin.

Ei kommentteja: