May the Force be with you

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Lady Ostapeck

Eilen olin Tampereella ja kävin Vapriikissa katsomassa näyttelyn Ladyn tyyli. En tiennyt, mitä oli edessä, kun menin näyttelyyn. En pettynyt. Itse näyttely koostui valokuvista ja vanhoista naisten vaatteista, mutta se, mikä minuun iski kuin salama kirkkaalta taivaalta oli videopätkä valokuvaajasta.

Näyttelyssä on esillä taiteilijanimellä Lady Ostapeck esiintyneen 1918 syntyneen amerikkalais-suomalaisen valokuvaajan ja vaatekeräilijän ottamia muotokuvia ja niissä rekvisiittana käytettyjä vanhoja vaatteita, jotka Lady Ostapeck on lahjoittanut Suomeen.

Videopätkä Lady Ostapeckistä esitteli valokuvaajan kahdessa eri iässä, ensin ikääntyneenä ja sitten ihan oikeasti vanhana. Hopeahiuksinen nainen, josta videokuvankin perusteella uhkui karismaa. Ja entä se puhe sitten! Lady kuvasi vanhalla kameralla ja halusi kuvata muotokuvansa niin, että kuvan kohde tunsi itsensä kauniiksi; "mun kamera on hellä". Videolla Lady Ostapeck kertoi murteellisella suomella elämästään, urastaan ja etenkin suhteestaan kuvaamiseen ja vähän yllättäenkin sanoihin. Hän korosti videolla, kuinka sanat ovat voimakkaita. Kuinka hän haluaa näyttää kuvissaan, kuinka voimakkaita sanat ovat. Ettei hän voisi sanoa kuvattavalleen, että "oletpa sä ruma", koska sanat ovat niin vahvoja. Että ymmärtävätkö suomalaiset, kuinka vahvoja heidän sanansa ovat. Että kun kuvattavan (ihan tavallisen ihmisen) pukee taivaalliseen, vanhaan leninkiin ja sanoo hänelle, että hän on kaunis, että hänen pitää kuvitella olevansa ritariaikainen lady, jonka kättä ihana prinssi on tulossa pyytämään ladyn isältä ja kuinka lady näkee ikkunasta prinssin saapuvan - silloin kuvattava oikeasti saattaa nähdä saapuvan prinssin ratsuineen. Kuvattava on se ylhäinen lady - ja hyvin kaunis. Niin voimakkaita sanat ovat.

Videopätkä Lady Ostapeckistä ei ollut pitkä. Ehkä viisi, kymmenen minuuttia. Puolet ajasta minä itkeä ryystin. Mikä ihana, erikoinen vanha rouva! Mikä karisma! Millainen elämä! Miten voimakkaita, voimakkaita hänen sanansa!

Jos liikutte Tampereella, menkää katsomaan Vapriikin näyttely Lady Ostapeckista. Avoinna ensi vuoden maaliskuulle asti. Suosittelen!

Ei kommentteja: